Nedan program är från Svensk Jurisstämma som ägde rum 22-23 september 2021.
SPÅR 2
SPÅR 3
Mänskliga rättigheter ligger inte högt på dagordningen, inte när det gäller brister i Sverige. Samtidigt får Sverige skarp kritik från internationellt håll och från det svenska civilsamhället. Civil Rights Defenders arbetar för att stärka skyddet för mänskliga rättigheter och utkräva ansvar både internationell och i en svensk kontext. I det här seminariet får vi höra om flera av de utmaningar Sverige har när det gäller mänskliga rättigheter och vad som kan göras för att förbättra situationen. Bland annat: hur rimmar kommunala tiggeriförbud med Europakonventionen och den dom som nyligen kommit från Europadomstolen, hur ser problemet med etnisk profilering inom polisen och vad kan vi säga om de många kriminalpolitiska förslagen utifrån ett människorättsperspektiv?
SPÅR 1
SPÅR 2
Insikter om detta och mycket annat kommer John Lagström, IT-strateg och Innovationsledare på Domstolsverket leverera under sin presentation.
SPÅR 3
Föreläsningen kommer att handla om polisens arbete med Encrochat och vad det betyder för bekämpningen av den organiserade brottsligheten.
GEMENSAMT SPÅR 2
GEMENSAMT SPÅR 2
Arbetspsykologen Jens Näsström kommer att titta närmare på effekterna av pandemin på jurister inom bland annat offentlig sektor och domstolsväsendet och gör jämförelser med byråjurister. Han kommer också att spana kring för- och nackdelar med arbete på kontoret, distansarbete och hybridarbete samt reflektera över hur formerna för juridiskt arbete kan förändras.
GEMENSAMT SPÅR 2
Våld i nära relationer och särskilt det som drabbar kvinnor har ökat sedan coronapandemins utbrott. Arbetslöshet, permitteringar och hemmaarbete kan ha bidragit till det som nu kallas skuggpandemin.
SPÅR 1
Carl Svernlöv delar med sig av sina spaningar på aktiebolagsrättens område för våren 2021, allt ifrån vad som är nytt från EU till svensk lagstiftning och praxis. Ämnen som kommer att beröras är bland annat trenden mot digitalisering av stämmor, nya direktiv från EU om digitala bolag och gränsöverskridande ombildningar, fusioner och delningar samt de nya svenska reglerna om ersättning till ledande befattningshavare. Han kommer även att beröra ändringarna i Svensk kod för bolagsstyrning.
SPÅR 2
Surrogatmoderskap är inte tillåtna i Sverige och därför låter barnlängtande svenskar istället genomföra surrogatarrangemang i länder där de är tillåtna. I juni presenterades ett betänkande - SOU 2021:56 - med förslag på nya regler som syftar till att förbättra situationen för de barn som föds som ett resultat av sådana arrangemang. Samtidigt ska reglerna inte uppmuntra till kringgåenden av svensk lag. Går den ekvationen ihop?
SPÅR 3
GEMENSAMT SPÅR 2
SPÅR 1
Föräldraalienation innebär att ett barn tar avstånd från en förälder, utan att det finns några sakliga skäl för avståndstagandet, som sker på grund av den andra förälderns påverkan. Den internationella expertisen är enig om att föräldraalienation är psykisk barnmisshandel. Det finns avsevärd kunskap om föräldraalienation, men ytterst begränsad sådan i Sverige, trots att både socialtjänst och rättsväsende är i stort behov av framför allt identifikations- och interventionsredskap. Anna Lytsy och Christina Bergenstein kommer att tala utifrån sin bok ”Barn som tvingas välja bort en förälder. Föräldraalienation i Sverige: fakta, rättsregler, erfarenheter”, samt berätta lite om vad som hänt sedan den kom ut.
SPÅR 2
SPÅR 3
SPÅR 1
SPÅR 2
Sedan 2018 är Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) den myndighet som ansvarar för att all kamerabevakning sköts enligt de olika regelverk som finns. IMY ansvarar för all tillståndsgivning och även för all tillsyn gällande kamerabevakning. Dagens pass kommer att beskriva IMY:s tillsynsramar men också av några av våra tillsynsbeslut och hur vi resonerat.
SPÅR 3
Traditionell kommunal verksamhet drivs i allt högre utsträckning av privaträttsliga subjekt. Aktiebolag syftar till att vara vinstdrivande, medan syftet med kommunal verksamhet är att vara allmännyttig. Det finns således en inbyggd motsättning mellan kommunal och privat verksamhet. Under det här passet diskuteras de rättsliga följdverkningar som uppkommer när offentlig verksamhet flyttas över till privaträttsliga subjekt.
SPÅR 1
SPÅR 2
Tormod Johansen, jur dr offentlig rätt, kommer presentera sin kommande bok som avser att fylla luckan i svensk doktrin när det gäller ett övergripande verk om samhällsskydd och beredskap, det vill säga den rättsliga regleringen av åtgärder vid olyckor, kriser och höjd beredskap. Utgångspunkten är ett fokus på myndigheters befogenheter och hur dessa är begränsade, samt de olika typer av logiker som ligger till grund för författningsregleringen på området.
SPÅR 3
Vissa frågor utgör särskilt svårlösta problem vid tvister mellan föräldrar om deras barn. Under detta pass kommer några av dessa frågor att beröras, bl.a. umgänge när barnet eller en förälder har skyddat boende, vårdnaden eller boendet när en förälder flyttar med barnet långt bort från den andra föräldern samt tidigare brottslighet hos en förälder.
GEMENSAMT SPÅR 2